وقتی به زندگی ناپلئون، اسکندر، فلورانس نایتینگل یا مادر ترزا نگاه می‌کنید، می‌بینید که این مردان و زنان همواره به شکلی باورنکردنی فعال بودند. آن‌ها خیال‌پرداز نبودند و منتظر اتفاقات نمی‌نشستند. افرادی بودند که نظر، دیدگاه کلی و ماموریتی داشتند و بر اساس آن اقدام می‌کردند. 

رهبران نوآور و کارآفرین هستند. کارآفرینی از واژه‌ای فرانسوی به معنی «به عهده گرفتن یا انجام دادن» می‌آید. نوآوری به معنی امتحان چیزهای جدید و استمرار در آن‌ها است. رهبران بیش از اندازه تحلیل نمی‌کنند. این شعار رهبران کسب‌وکار امروز است: «انجامش بده. درستش کن. امتحانش کن».

این شعار برگرفته از کتاب تام پیترز با عنوان «در جستجوی برتری» است. او معتقد است که شرکت‌های برتر آن‌هایی هستند که بیشتر تلاش می‌کنند، بیشتر جستجو می‌کنند و در کارشان استمرار دارند. 

آن‌ها تردید ندارند و ماه‌ها و سال‌ها را صرف تحلیل نمی‌کنند؛ برمی‌خیزند و کاری می‌کنند. نظرشان این است که «هدف فقط داشتن مشغله نیست؛‌ بلکه پیشرفت است».   

 

اقدامی که باعث صرفه‌جویی 2 میلیون دلاری شد
رهبران عملگرا هستند. آن‌‌ها مدام شرکتشان را به جلو می‌برند، اما خودشان هم همیشه فعال هستند. کاری را که می‌شود امروز انجام داد، به فردا نیندازید. 

به تعویق انداختن کارها نقطه مقابل اقدام است. رهبران کارها را به تعویق نمی‌اندازند، در آن صورت رهبر نمی‌شدند. این درسی است که در ابتدای دوران کاریم آموختم. وقتی برای شرکت بزرگی کار می‌کردم، رئیسم از من خواست تا به شهر رنو در نوادا بروم و کار بررسی توسعه ملکی 2 میلیون دلاری که شرکت در حال خریدش بود را انجام دهم. او گفت که می‌توانم این کار را در یکی دو هفته آینده انجام دهم. در آن زمان رهبر شرکت نبودم، اما از آنجا که هیچ‌گاه کاری را به تعویق نمی‌انداختم، تصمیم گرفتم صبح روز بعد به آن شهر بروم. به محض اینکه به نِوادا رسیدم و با افراد مختلف از جمله مهندس مسئول کارهای توسعه ملک ملاقات کردم، احساس کردم که ملک اشکالی دارد. در انتهای روز و چند ساعت قبل از نهایی شدن معامله، فهمیدم کجای کار اشکال دارد. این ملک هیچ منبع تامین آبی نداشت و غیرقابل توسعه بود. من با انجام فوری کار، از هدر دادن 2 میلیون دلار پول شرکت برای قطعه زمینی بی‌ارزش جلوگیری کردم. لازم نیست بگویم که رئیسم تا چه حد خوشحال شد. در عرض یک سال مسئولیت سه بخش را به من واگذار کرد و 42 نفر کارمند داشتم.   

 

آینده‌‌نگر باشید
رهبران آینده‌نگرند. اغلب رهبران در آینده زندگی می‌کنند. آن‌ها مدام افکارشان را بر آینده متمرکز می‌کنند؛ بر اینکه آینده چگونه خواهد بود و چطور باید آن را خلق کنند. اغلب افرادی که توانایی رهبری ندارند بر حال و گذشته تمرکز می‌کنند. آینده‌نگر بودن به معنی تعیین مجموعه‌ای از هدف‌ها و تمرکز هر روزه برای حرکت به سوی آن‌ها است. 

 

رهبران برای دستیابی به اهداف خود از این هفت گام پیروی می‌کنند: 

1. اهداف اصلی را مشخص کنید
چیزی که می‌خواهید در زندگی و کار به آن دست یابید را مشخص کنید. شفافیت بسیار مهم است. 

2. آن‌ها را بنویسید
اهدافی خاص و دقیق تعیین کنید. آن‌‌ها را قابل سنجش کنید. مثلا شاید هدفتان دو برابر کردن فروش در 2 سال آینده باشد. آن را بنویسید. اگر هدفتان مکتوب نباشد، چیزی جز یک خیال مبهم نیست. 

3. مهلتی برای دستیابی به هر هدف تعیین کنند
اگر هدفتان بزرگ است، آن را به قسمت‌های کوچک تقسیم کرده و برای هر قسمت مهلتی تعیین کنید. اهداف دارای بازه زمانی به ما انرژی می‌بخشند. برای خود مهلت‌هایی در نظر بگیرید. 

4. فهرستی از کارهای لازم برای دستیابی به هر هدف اصلی تعیین کنید
کل‌نگر باشید. وقتی به چیزهای بیشتری فکر می‌کنید، آن‌ها را به فهرست اضافه کنید تا کامل شود. 

5. برنامه‌ای عملی تهیه کنید
در این مرحله باید فهرست را به گام‌های خاص تبدیل کنید. به دو موضوع فکر کنید: اولویت و ترتیب. مهم‌ترین موارد فهرست کدام‌اند؟ کدام کار باید اول انجام شود؟ هنگام تعیین اولویت‌ها قانون 20/80 را به خاطر داشته باشید: 20 درصد کارهایی که انجام می‌دهید، باعث 80 درصد نتایج هستند. مطمئنا نمی‌خواهید وقت‌تان را برای کارهای بی‌اهمیت هدر دهید. ببینید چه کاری به شما و سازمان‌تان در دستیابی به اهداف کمک می‌کند. در مورد ترتیب و توالی هم، کارهایی که باید قبل از کارهای دیگر انجام شوند را مشخص کنید. در هر برنامه کارهایی وجود دارد که به انجام کارهای دیگر بستگی دارد. همچنین محدودیت‌ها و موانع را مشخص کنید. باز هم می‌گویم که تعیین اولویت مهم است. مهم‌ترین موانع کدام‌اند؟ قبل از دستیابی به اهداف باید بر چه موانعی غلبه کنید؟‌

6. اقدام کنید
اکنون برنامه‌ای دارید و موانع موجود در مسیر را می‌شناسید، پس باید فورا اقدام کنید. هیچ تاخیری جایز نیست. اکثر افراد به این دلیل شکست می‌خورند که برای اهداف و برنامه‌هایشان اقدامی نمی‌کنند. رهبران چنین اشتباهی نمی‌کنند. 

7. هر روز کاری انجام دهید
وقتی صبح بیدار می‌شوید، برای روزتان برنامه‌ریزی کنید و سپس کاری انجام دهید؛ هر کاری که موجب حرکت‌ در مسیر دستیابی به هدف شود.به گفته پیتر دراکر «وظیفه رهبر اندیشیدن به آینده است؛‌ هیچ‌کس دیگری نمی‌تواند این کار را انجام دهد». مایکل کامی، برنامه‌ریز استراتژیک معتقد است «آن‌هایی که به آینده نمی‌اندیشند، آینده‌ای ندارند». اَلک مکنزی نویسنده و کارشناس مدیریت می‌گوید «بهترین راه پیش‌بینی آینده خلق آن است». رهبران با تعیین اهداف و با پیشرفت گام‌به‌گام و هر روزه به سوی هدف، آینده را خلق 
می‌کنند.

 

  مدیر سبز

  هاوژین قربانی

  آموزش‌های کاربردی کسب و کار | ویژه کارآفرینان و مدیران | اخبار کسب و کار و اقتصادی | ویژه دانش‌آموزان و دانش‌جویان | ویژه کارجویان و حقوق‌بگیران | فنون ارتقای شغلی و افزایش حقوق | مهارت‌های ضروری مدیران | فنون موفقیت تحصیلی و اجتماعی

   | عمل‌گرا | باشید |